Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2012 16:47 - Езикът на индианците е създаден от… компютър
Автор: pinisimo Категория: Забавление   
Прочетен: 849 Коментари: 0 Гласове:
3



 Преди четири или осем хиляди години – учените спорят по този повод — индианските племена, живеещи в самото сърце на боливийските Анди, около легендарното езеро Титикака, са говорили на език, който сега се нарича аймара. Граматически езикът е невероятно сложен, в течение на векове не е претърпял никакви изменения и благополучно доживял до наши дни в своето девствено състояние. Явлението е уникално — така смятат лингвистите, които се губят в догадки за причините за способността за съпротива и отхвърляне на чужди думи и понятия.

На помощ на чистите филолози дошъл математик, специалист в областта на информатиката. Дошъл случайно, след като го изгонили от университета „Сан Андреc“ за дисидентство, 40-годишният Иван Гусман де Рохас, с крайчеца на ухото си чул за загадъчния аймара и решил да анализира структурата му.

Не знаел езика, но в университетската библиотека се пазел уникален ръкописен речник на аймара, съставен още през 1603 г. от испанският мисионер-йезуит Людовик Бертонио. Колкото повече вниквал в него, толкова по-ясно виждал стройната структура на думите, отсъствието на различно спрягаеми глаголи и удивителна логика на три нива за обяснение на най-разпространените понятия. Да речем, че в индоевропейските езици съществуват само двувалентни понятия: истина-лъжа, позитив — негатив, нула-единица. В езика аймара, напротив, съществуват глаголни спрежения както за потвърждение на нещо,така и за отрицание.

С други думи, това което в съвременните езици се нарича условни синтактически структури и се създава с помощта на предлози или наречия, в аймара се постига с помощта само на логически организирани суфикси, които съвсем леко се вмествали в математическата таблица на Иван Гусман, който я съставил и тя го довела до удивително откритие: аймара е създаден по същите закони, които сега се използват при компютърните програмни езици. Принципите на конструиране на изкуствени езици са известни отдавна, например есперанто, но е загадка как би могъл да се появи „синтетичен език“ в дълбоката древност.

Опитвайки се да я разреши, Иван Гусман изучил аймара. И видял, че той няма нищо общо например с кечуа — езикът на древните инки. А, че аймара е изкуствен език, доказва насилствено внедрения в него синтаксис „логика на трите измерения“. Изчислил математическия алгоритъм на функциониране на аймара, Гусман създал компютърна програма за използването на древния език като базов за синхронен превод на други езици.

В какво е същината? Програмата превежда, да кажем, испански на аймара и обратно. А по-нататък – истински чудеса. Всяка комбинация може мигновено да се преведе на италиански, немски, френски, японски, унгарски, холандски, португалски, шведски, руски. Една от версиите на програмата с успех е била използвана по време на работата на Международната комисия за Панамския канал и преминала апробация в Кеймбриджкия университет през 1993 г. Но Гусман де Рохас категорично отказва да открие тайната си или дори да патентова разработката си; опасява се не толкова от пиратските копия, отколкото от циничното отношение към работата му от крупните фирми, създаващи информативни програми. Някои от тях вече се опитали да я закупят за жълти стотинки, отказвайки на автора правото му да участва в разпределението на печалбите от използването и в Интернет.

Механизмът на програмата за превод по принцип е достатъчно прост. Но за създаването му са загубени почти 20 години. Десет минути са достатъчни, за да се преведат 300 страници испански текст на английски, а оттам и на всеки друг. Например, пишете на свой приятел в русия на един от европейските езици, може и на японски, а той го получава на руски в синхронен превод чрез аймара, разбира се.

Но все пак остава без отговор главния въпрос: кой е създал този език, как, кога и защо? Гусман де Рохас предполага, че в доколумбова епоха в района на езерото Титикака е съществувала развита цивилизация, на която е била достъпна и теорията за комуникациите. В края на краищата, какво е компютърът? Имитация на човешкия мозък. Доста груб модел, чиито електрически връзки са способни на определено ниво логически изводи.

А защо да не се предполага, че хората, говорещи на аймара, са знаели как функционира мозъка при предаване и приемане на сигнали и с тази цел са създали собствен език? Освен това, семантиката на този език ни позволява да съдим за изтънченото мислене на тези хора.

източник: MistiColors.com




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pinisimo
Категория: Забавление
Прочетен: 598911
Постинги: 725
Коментари: 345
Гласове: 113
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930