Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2012 10:17 - Метод за скоростно четене
Автор: pinisimo Категория: Забавление   
Прочетен: 1603 Коментари: 2 Гласове:
0



Да се научим да четем по-ефективно

mindtools.com/speedrd.html

С обемът от информация, която трябва да асимилираме всеки ден, от сутрешният вестник до многословните имейли от добронамерени колеги, както и всички доклади, предложения, периодични издания и писма, които сме изпратили, четенето е едно от най-използваните умения, които притежаваме.

Това умение повечето от нас приемат за даденост, от времето на единадесет или дванадесет годишна възраст насам. В крайна сметка, изглежда, че ако можете да четете и разбирате учебниците, вие би трябва да сте добър читател.

За разлика от повечето други умения, в които ние се опитваме да стане по-добре и по-добре, относно четенето хората не мислят по този начин. Като се има предвид обаче времето отделено в ежедневно четене, всъщност излиза, че това е умение, което можем и трябва да подобряваме.

Но как да бъдем по-добри читатели? Накратко да го правим по-бързо и по-ефективни като разбираме това, което четем достатъчно подробно. Най-добрата отправна точка е да се отучим от лошите навици за четене.

Разрушаване на лоши навици при четене

Навик: Четене дума по дума
Това е начина, по който децата са научени да четат, но когато се концентрираме върху отделни думи, често се пропуска цялостната идея на това, което се каза. Хората, които четат всяка дума като отделна единица, разбират по-малко от тези, които четат по-бързо, обединявайки думите заедно в блокове.

Решение: Скоростното четене включва прочитане на блокове от думи едновременно и разбиране смисълът им. Помислете за изображение на цифров образ. Има милиони пиксели, които имат смисъл само когато те се разглеждат заедно. По същия начин, мозъците ни могат да разберат идеите по-добре, когато са групирани в думи по едно и също време.

С практиката броя на думите, които можете да прочетете в даден момент се разширява. Може да откриете, че това е по-лесно ако държите текста малко по-далеч от очите си. Колкото повече думи можете да групирате в блок, толкова по-бързо ще четете!

Навик: под-вокализация
Това е навик за произнасяне на всяка дума наум при прочитането й. Повечето хора правят това до известна степен. Когато под-озвучавате вие "чувате" глас в ума си който изговаря думата. Това отнема много повече време, отколкото е необходимо, защото може да разбере една дума много по-бързо, отколкото да я кажете.

Решение: За да изключите гласът в главата ви, вие трябва първо да си признае, че го правите (как решихте да прочетете първата част на тази статия?) и после да практикувате да не го правите. Когато седнете да четете, си кажете, че няма да под-произнасяте. Вие трябва да практикувате и практикувате това, докато този лош навик да се изтрие. Четенето на блокове от думите също помага, тъй като не може да "каже" блок от думи.


Премахване на под-вокализацията само по себе си може да увеличи скоростта на четене в поразителен степен. В противен случай, сте ограничени до четене със същото темпо, както се говори, което е около 250-350 думи в минута. Ако сте ефективен в "сканирането", може да увеличи до между 400 и 500 думи в минута. Единственият начин да се премине тази бариера е да се спре с изговарянето на думите наум, докато се чете. Ако можете да се обучите просто да сканирате думите, без да мислите за произношението им, вие ще увеличите скоростта си на четене значително.


Навик: Неефективна движение на очите
Бавните читатели са склонни да се фокусират върху всяка дума и да работят по протежението на всеки ред. В действителност окото може да обхваща около 4 см в даден момент, което за средна страница, обхваща четири или пет думи. Във връзка с това е фактът, че повечето читатели не използват периферното зрение да видят думите в края на реда.

Решение: Смекчаване на погледа при четете. Чрез отпускане на лицето ви и разширяване на погледа , вие ще започнете да виждате блокове от думи, вместо всяка дума като отделна единица. Когато станете добър в това, очите ви ще се носят през страницата. Когато се приближите до края на реда, вижте с периферното зрение последния набор от думи. По този начин можете бързо да се сканира през реда и надолу към следващия.

Навик: Регресия
Това е ненужното повторно четене на материал. Понякога хората имат навик да прескачат и да се връщат на думи които току що са прочели и в други случаи да се върнат обратно няколко изречения назад, само за да се уверят, че са прочели нещо вярно. Когато "се връщате назад" вие губите потока и структурата на текста и цялостното ви разбиране за темата намалява.

Решение: Бъдете осъзнат относно регресията и не си позволявайте повторно четене. За да се намали броят пъти в които очите ви пропуснат обратно на предходното изречение, прокарайте показалец по реда, докато четете. Може да бъде с пръст, писалка или молив. Очите ви ще следват върха на показалката, изглаждайки поток на четене. Скоростта, с която можете да четете, използвайки този метод до голяма степен ще зависи от скоростта, с която движите показалката.

Навик: слаба концентрация
Ако сте опитвали да четете, докато телевизорът е включен, или когато има много дейности около вас, вие знаете колко трудно е да се концентрира върху една дума, да не говорим за много изречения в последователност. Четенето трябва да бъде направено в среда, в която външните дразнители отвличащи вниманието ви са възможно най-малко.

Решение: Спрете с многозадачност, докато четете. Ако се опитвате да ускорите четенето, това е особено важно, защото, когато използвате техники като групиране на блокове от думи и прекратяване на под-озвучаването, може да се наложи да "прочетете" една или две страници, преди да осъзнаете, че не сте разбрали нещо правилно. Обърнете също внимание на вътрешните фактори отвличащи вниманието ви. Ако сте имали разгорещена дискусия по-рано, или се чудите какво да направите за вечеря, това също ще ограничи възможността ви да обработвате повече информация.


Под-вокализация всъщност принуждава мозъка ви да слуша това, което четете, и затова хората често съобщават, че те могат да четат и в същото време да слушате радио или гледат телевизия. За да станете ефективeн читател, вие трябва да спрете да правите всички тези неща заедно.


Навик: Линеен подход за четене
Ние сме научени да четем напред и надолу, вземайки всяка дума, изречение, параграф, страница, и глава в последователен ред. Когато правите това, обаче, отделяте същото внимание на допълнителните и излишен материал, както и за критичните части. Налице е обикновено далеч повече писмена информация, отколкото в действителност е нужно да се разбере.

Решение: спрете да четете книги, така както бихте слушат реч. Сканирайте страницата за заглавия и търсете за точки или неща в получер шрифт. Няма правило което да казва, че трябва да се чете в реда, в който авторът представя информация. Направете бързо сканиране на страницата и решете какво е необходимо и какво не. Отсявайте плявата и обръщайте внимание на ключовите материали.

Четейки, търсете за малки екстри, които авторите добавят, за да направи своето перо интересно и привлекателно. Ако схванете основното, няма нужда да се занимавате с примери, анекдоти, или метафори. По същия начин, решете и какво имате нужда да препрочетете отново. Далеч по-добре е да прочете един критичен пасаж два пъти, отколкото да се четат всичките осем параграфа, които описват една и съща идея.

Ключът към успешното скоростно четене

Познаването за "как" да четем скоростно е само първата част. Трябва да го практикуват, за да станете добър в това. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да прекъснете лошите навици и да овладеете уменията за бързо четене, обсъдени по-горе.

Практика, практика, практика - трябва да използвате уменията си на регулярна основа. Отнело ви е няколко години, за да се научат да четат, и че ще отнеме време за подобряване на уменията ви за четене.

Изберете лесен материал за начало - когато започнете със скоростното четене, не опитвайте с предизвикателни учебници. Прочетете нещо като роман или пътепис, които реалистично можете да разберете с бързина отведнъж.

Четете скоростно когато е уместно - не всичко се поддава на този метод. Правни документи, проект на годишен доклад, или дори писмо, което сте получили от любим човек по пощата е по-добре да бъдат прочетени в тяхната цялост, под звуци, и всичко останало. Ако имате нужда напълно да разберете съобщението, да запаметите информация, да го обсъждате в детайли, да го анализирате задълбочено, или просто да се насладите на прозата на автора както той е възнемерявал, тогава скоростното четене е погрешен подход. Изберете подходяща стратегия за четене, преди да започнете.

Използвайте показалка или друго устройство, за да си помагате когато се напрягате при скоростното четене - бързо движейки надолу по страницата или прокарвайки показалката назад и напред си наложете очите и мозъкът ви да вървят в крак с нея.

Върнете се една стъпка назад и използвайте структурата на материала - това включва бегло преглеждане на информация за да добиете представа за на организацията и оформление на текста, търсейки удебелен думи и заглавия, и за начина по който авторът подхожда от една тема към следващата.


Когато се захванете със скоростното четене е разумно да измерите текущата си скорост на четене. По този начин можете да кажете дали вашата практика се отплаща, а също и да впечатлявате приятелите и семейството си, когато им съобщите, че сега можете да прочетете 700 думи в минута. Има много оценки на скорост на четене. Една такава може да се намери тук: www.readingsoft.com/.


Основни моменти

Скоростното четене не е магия. Това е умение, което може да се научи и то най-вече включва разрушаване на лошите навици за четене които сте развили от училище. Да сте по-бърз читател, не е основното. Трябва да сте по-ефективен читател. Има няколко страхотни техники, които могат да се използва, когато практикувате скоростното четене, включително четене на блокове от думи и разбиване на навика да под-вокализирате.

Които и техники да прилагат, винаги трябва да сте наясно с целта на четенето и да решите, дали скоростното четене е най-подходящият подход. Когато се прилага правилно и се практикува усърдно, то може значително да подобри цялостната ви ефективност, като ви освобождава ценно време и ви позволява да работят по-ефективно също така и в други области.

Източник mindtools.com/speedrd.html
превод свободен



Гласувай:
0



1. briagnews - Мърдането на устните или Озвучаването при четене е най-сигурният начин
21.04.2012 10:21
да се разбере, че четящият е израснал далече от цивилизация .
цитирай
2. анонимен - Чувала съм някои да казват, че ги ...
21.04.2012 11:03
Чувала съм някои да казват,че ги заболява глава като четат:).Някакво решение за този техен проблем да знаете?Че, то с главоболие ,какво ти бързо четене...:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pinisimo
Категория: Забавление
Прочетен: 598853
Постинги: 725
Коментари: 345
Гласове: 113
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930