Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2012 09:13 - Велики Четвъртък е
Автор: pinisimo Категория: Забавление   
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове:
0



Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди Великден.

Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

Това яйце се оставя настрана от другите и с него се подменя миналогодишното,

което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден.

Как ще боядиса останалите яйца е въпрос, който зависи от вкуса на всяка домакиня.

От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце.

Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта.

Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци.

След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.

На Велики четвъртък се подновява квасът

и се замесва тестото за великденските хлябове

Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто.

Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника.

Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.

Според разпространеното схващане историята на козунака

започва в началото на XVII в. във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа

В Италия се приготвят козунаците "панетоне", а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич.

Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 г.

 




Гласувай:
0
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pinisimo
Категория: Забавление
Прочетен: 383971
Постинги: 725
Коментари: 345
Гласове: 111
Архив
Календар
«  Септември, 2017  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930